Dynia należy do najstarszych roślin 🌱uprawianych na świecie, jest doskonałym źródłem silnego przeciwutleniacza beta-karotenu, dzięki czemu uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera dużo witamin, jest także bogata w wapń, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, pektyny i kwasy organiczne.
Dynia nie kumuluje w miąższu metali ciężkich ani azotanów jak większość warzyw, a ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia sprawia, że szybko czujemy się syci👌.
Z dyni przygotujesz pyszną zupę krem, konfiturę, frytki, olej z pestek, a nawet maseczkę i tonik do twarzy ! Jej kolejnym plusem jest fakt, że poddana obróbce termicznej 🌡nie traci cennych właściwości.
Pamiętaj, że pozostałości jakie zostaną Ci z obróbki dyni wrzuć do odpadów bio lub na kompostownik♻️. ... See more